Mallorca Part 1 | stiltje

Mallorca Part 1

 

Vi ta det väl från början. Från första förälskelsen i ön Mallorca i början av Mars 2017. Jag hade aldrig varit på Mallorca och var lite skeptisk till något som kunde kallas ” Mallis”. Vi hade vänner som köpt hus på detta ” Mallis” och jag tänkte att vi kunde väl åka dit och kika för att få alla mina förutfattade meningar bekräftade om inte annat. jag behövde några dagar borta. Eftersom jag har svårt att vara sysslolös så bokade vi in visningar av 5-6 hus under dessa två dagar vi skulle semestra.

Vi landade på ” Mallis” och hämtade ut hyrbilen. Och sen började vi åka. Och Mallis blir aldrig Mallis för mig. Allt jag beundrar kan jag inte ha slang namn för. Mallorca tar tid och säga och smälter liksom i munnen. Högtidligt och traditions enligt. Exakt som jag uppfattade Mallorca. Jag blev hänförd.

Så många olika naturtyper på en sån liten plätt. Från de fantastiska bergen i väst till savann liknande landskap på mitten och sedan berg igen i Öst ( nu såg jag ju inte ALLT detta första gången vi var där så jag går händelserna lite i förväg, men det jag såg räckte. Tyckte jag). Och sen husen….. Jag blev fullständigt förälskad i husen. Och även så här i början av Mars sken solen på dagen så att man kunde lapa i sig energi i sin frusna kropp. Så vi gick med liv och lust in för hus tittandet. Jag hade så klart gjort research noga före vi åkte men jag hade inte förstått hur Mäklarna på Mallorca fungerade…… Inte riktigt som i Sverige. I Spanien kan samma objekt vara representerat av 5-6 mäklare. Alla objekt har havs utsikt och helt enorm potential. Alla. Så det gäller att ha tungan rätt i munnen och det hade jag naturligtvis inte.Vi tittade på 3 objekt första dagen . Alla med utebliven havsutsikt och avsaknad av potential. Alla var rakt ut sagt snordyra och mäklaren var inte väldig intresserad av Svenskar med begränsad budget och svarade ganska snäsigt på våra frågor när hon förstod att vi inte var multimiljonärer.
Dag två hade ca 5 visningar inbokade. Först ett gammalt stenhus, en Finca. Jag blev störtkär och när jag blir kär så går det inte att stoppa mig. Jag gav naturligtvis bud där på stubben och ställde in visningarna på de andra husen. Genomtänkt och allt. Mäklaren visade fina ritningar på hur objektet skulle bli när det var renoverat och klart. Hur hela PROJEKTET var klart och planerat. Det fattades bara lite väggar, vatten , avlopp, el och andra små petitesser. Men eftersom det fanns ett PROJEKT så skulle detta snart vara löst. Så vi gav bud och fick objektet. Fine. Åkte hem till kalla Sverige, jag säker på att jag ägde ett stenhus på Mallorca och flygresan hem för min del gick naturligtvis åt att inreda huset.

lite fönster o dörrar är inte på plats ännu

 

Min noggranna man ( det sägs att man kompletterar varandra i ett äktenskap…) hade läst varnings texter om husköp i Spanien och fortsatte med det efter vi kom hem och väntade på OPTION TO BUY kontraktet. Det kontrakt där ALLT skall vara skrivet och kontrollerat och när detta är påskrivet kan du som köpare inte dra dig ur utan att förlora handpenningen ( ca 10% ). Detta ” option to buy ” kontrakt lät som tur var vänta på sig en tid medans jag klättrade på väggarna ( och köpte möbler anpassade till huset. Bara en parentes) och min man läste varnings texter. Där står noga angivet att man skall ha en advokat vid alla hos köp i Spanien och att man skall låta en arkitekt kontrollera både hus, ägar förhållande , ja i stort sett allt om huset före man skriver på något “option to buy” kontrakt. Trist. Men snäll liten fru som jag är så bad jag mäklaren att snabbt fixa fram en advokat och arkitekt så att vi kunde avsluta detta lilla projektet efter dom fina ritningarna någon gång. Advokaten betalar man bara om affären går i lås och tanken slog mig väl att det var lite konstigt med tanke på att det var just denna som skulle kontrollera att allt var rätt och riktigt. Men som sagt jag var förälskad. Den enda man betalar FÖRE affären går i lås är Arkitekten och denna person är följaktligen den enda man rent tanke mässigt kan lita på.

Vi fick advokat och arkitekt och arkitekten. Som man då skall lita på. Gjorde sin rapport.

Stora tårar och brustet hjärta när vi läste denna rapport. Huset var inget hus utan en lada. Fine sade jag, jag bor i ladan inga problem. Men icke. I en lada får du inte bo. Du får inte dra in vatten, avlopp , el mm och till och med jag i mitt förälskade tillstånd begrep att det kanske inte var så smart att köpa rakt av med 4 barn och lite smått familj ansvar.

Så kan vi göra detta PROJEKT av det då ? Vi skriver ett ”Option to buy” kontrakt med den paragrafen att vi kan dra oss ur om vi inte kan göra ladan till ett hus. Vi betalar kostnaderna och vi tar tiden det tar och väntar på beslutet. Lät solklart och ganska snällt i mina öron. Men icke här träffar vi första gången på det Mallorcanska ekonomiska sinnelaget.
Om det nu tar tid att få huset till ett hus och inte en lada ( vilket i och för sig säljarna hela tiden sagt att det var). Då skulle ju priset på huset kunna gå UPP under tiden. Då förlorar säljaren pengar hävdar dom. Jaha . Och vi som betalar för att deras lada skall bli ett hus och som faktiskt i detta stadium ( lite rundor och undersökningar senare, vi är nu i Maj……) inte ens är säkert att det KAN bli ett hus.

Min kloka man som varken blir speciellt förälskad eller hänförd eller tycker saker är smashing och amazing och vars humör är ganska stabilt tar oss sakta men säkert mot Mallorca part 2. Inget avtal går att få ihop med säljarna och ladan som var ett hus kan bara säljas som en lada.

Jag börjar sakta titta på nya annonser men med mycket lite entusiasm. Jag kommer aldrig aldrig aldrig hitta nytt hus ( betänk i detta läge ett jag tillbringat totalt 48 timmar på Mallorca och även om jag är snabb så har jag då följaktligen inte varit på hela ön……)
Vi bokar resa för att avsluta min olyckliga kärlek . Jag skall dit och gråta tänker jag.

Snälla ni före ni klagar på stavfel och meningsbyggnad. Jag är ordblind och vid snart 50 år ganska glad trots det. Men det går inte att lära mig. Min hjärna är ett inferno och bokstäver liksom höger och vänster svävar liksom fritt. Alla är bra på olika saker och ni som är bra på språk. Jag vet att jag är usel på det.

 

Bäst hälsningar från Pamela Moëll

#mallorca# optiontobuycontract

 

 

 

2 reaktioner på ”Mallorca Part 1”

 1. Å jösses nu har jag läst alla tre avsnitten baklänges men det gjorde ingenting!!!!!!!!!!!

  Njutbar läsning med ett STORT leende på läpparna!!!!

  Vilken kvinna känner inte igen sig i din beskrivning av förälskelse där “allt” går att fixa … (ja, i början alltså!!)

  Längtar efter att höra om det till sist blev något husköp? (blir det en del 4?)

  Kram
  Sanna

  PS. Jag har vänner som just emigrerat (ja, faktiskt) till “Mallis” och köpt ett typ helt nybyggt townhouse inne i Palma pga att frun inte har körkort.
  Dom lät lätt (läs hysteriskt) stressade innan dom kom iväg … och det var nog inte pga att flytta in där utan att försöka tömma & sälja en lägenhet i Stockholm på 150kvm och typ “synka” med själva avresan …. 🙂
  Har inte blivit uppdaterad hur själva ankomsten till “Mallis” gått men jag ser fram emot att hälsa på under våren!!!

 2. I biught my little paridise house in Sardinia (IT) in 2016 and reconise it all…
  it happly enede and proud I sticked to it :)..
  I proceed reading further to parth 4 :)!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen