Mallorca part 6- hur man bygger hus på Mallorca?

 

Rubriken är verkligen ställd som en fråga och denna lilla berättelse skall förhoppningsvis ge svar på detta . I sinom tid. Verkligen i sinom tid. Den spanska mentaliteten är verkligen en utvecklande sak för mitt sinnelag. Inget går fort och allt är imorgon. Eller nästa vecka. Eller månad. Detta är att gå händelserna lite i förtid och jag går nu tillbaka till den lyckliga dagen vi köpte vår mark.

Vi hade redan hemma fått kontakt med en lokal arkitekt i Mancor. Jag fattade genast tycke för denne då han svarade på mail och frågor OMEDELBART vilket måste ses som en väldigt udda egenskap hos spanjorer. Så vi anlitade honom bara på grund av detta till vårt projekt.  Inga andra meriter behövdes för mig. Vi hade ritat och knåpat på vårat hus hemma på datorn och kommit fram till ett modernt ” James Bond” hus som jag alltid önskat mig och som var stor kontrast mot det vi tidigare bott i. K märkta och ruskigt opraktiska ( underbara) hus. Direkt efter mötet hos notarien ( se Mallorca part 5 ) hade vi möte med denna nämnda Arkitekt. Min mailkänsla visade sig stämma och han var helt underbart snabb och väldigt mycket bokstavsbarn som mig själv. Underbart. Vi pratade ( eller mer inte pratade) samma språk. Vi visade vårat hemma bygge och han blev i eld o lågor och lovade att putta in huset i sitt dataprogram till morgondagen när nytt möte bestämdes. Lite ändringar var nödvändiga då byggreglerna inte tillåter för lite takvinkel mm mm . Det är olika regler för olika kommuner på Mallorca och det känns mycket bra att ha en lokal arkitekt.

När naturen måste få bestämma

 

 

På kvällen åkte vi upp till vår underbara tomt och bara satt där. Hörde får bjällrorna och syrsorna och försökte tänka oss vårat hel coola James Bond hus där. Det gick inte. Vi kunde inte gå emot naturen på denna plats och bygga detta moderna drömhus i glas och koppar ( suck). Vi kände att vi fick anpassa oss efter natur och omgivning och bygga ett traditionellt Mallorca hus. Sms sändes till den underbara arkitekten som svarade direkt trots att det var sena kvällen. Projektet var ändrat och han i behövde inte putta in James Bond huset i sitt program utan vi skulle återkomma med nytt hus IMORGON. Vi åkte ned till staden Mancor. Satte oss på en servering och ritade vårt nya hus på servetterna. Vi hade redan stor kunskap om traditionella Mallorca hus ( se Mallorca part 1-4…….) som kom väl till pass nu. Vi kände till proportioner, fönster och annat som passar till. Alla husvisningar kom väl till användning på ett oväntat sätt. Vi ritade huset med en traditionell utsida och en annorlunda mer öppen insida.

och oliver
egna Granat äpplen

 

Morgonen därefter åkte vi till arkitekten med vårat servett hus och han ritade in det på datorn medans jag satt och tittade på. Det var den mest lyhörda underbara arkitekt jag träffat  ( lokal märk detta) han lyssnade på vad jag ville, han sade vad han tyckte och vi diskuterade fram en lösning. En helt fantastisk snabb och lätt process. När vi är klara så lämnar jag gärna hans namn till andra .

2 dagar senare lämnades all handlingar in för bygglov.

 

Och här upphör HELT den snabba lätta processen. För att ni skall förstå det hela så lämnades bygglovshandlingarna i 1 september 2017 och vi är nu inne i juli 2018 och vi har ännu inte hört knappt ett enda ord. Jag var som TUR var insatt i detta redan från början och visste att de skulle ta 1-1,5 år. Det är bara det att tiden går såååå långsamt. Vi frågar var våra handlingar befinner sig och arkitekten säger att de ligger i en hög med andra handlingar. En stor hög med andra handlingar. Han säger att jag inte skall oroa mig utan bara slappna av. AAAAAAndas. In ut. Ut in. Min bästa grej är inte just att vänta på saker.

För någon vecka sedan fick jag dock ett livstecken. En ny faktura och aldrig har jag väl blivit så glad för en faktura. Handlingarna hade åkt till Palma för någon slags kontroll.

Jag betalade på stubben.

Vintern och våren var jag otroligt stressad över denna process. Just nu känner jag mig dock inte så stressad som jag  vet att jag ” borde” göra. Jag känner mig faktiskt inte stressad alls just nu (halleluja). Kanske det redan är den spanska mentaliteten som smittat av sig på mig. Eller så är det vårt underbara fårhus som gör att jag känner att jag egentligen inte behöver något annat hus.

Mer om detta i Mallorca part 6

Mallorca part 5- Som att komma hem.

 

Besvikna och misströstande med 2 tjuriga ungar i 42 graders värme som krävde glass NU sladdade vi in i Manacor. Staden som ligger mitt på Mallorca och som är den näst största staden men ingen vet var den ligger. Vi tvärnitade vi första bästa glass utlämnings ställe och hamnade därför i utkanten av Manacors centrum.  Inga mer planerade objekt att titta på och med Italien som nästa mål då vi gett upp Mallorca stannade vi utanför en lokal mäklares skyltfönster. Alla annonser var spanska och vi gick mest in då vi såg att det fanns en sköns soffa och air-condition.

För att beskriva mitten av Mallorca så måste jag säga att för mig är det den vackraste delen. Hjärtat , navet. Där livet fortgår och naturen är magiskt svepande som en savann. Första gången jag åkte i nord östra delen kändes det som att en grupp giraffer kunde dyka upp bakom vilken sväng som helst. Jag älskar mitten på Mallorca.

Efter en stunds väntan med glass dropp i den vita skinnsoffan . diverse toalett besök och allmän frustration tog en  spansk mäklare  hand om oss. Ingen av oss kan mer än hola på spanska . Vi pekade på kartan i det området där vi tidigare varit och tittade på det svin dyra objektet från Mallorca part 3 ( när jag var sååå nära att bli kriminell ) och mäklaren nickade på huvudet och sade si si. Vi åkte efter denna nämna mäklare utan att egentligen veta vad vi skulle titta på mer än att det var si si. Och där var det. Efter mycket uppåt åkande hade vi faktiskt hamnat på grann berget till våat dröm hus. Bara det att detta låg PÅ berget och inte i en svacka nedanför berget. Men det var inget hus. Det var en tomt – eller en mark på 4 hektar. Direkt jag gick ur bilen kände jag ett otroligt lugn sprida sig i hela kroppen. Varje sinne andades denna plats. Här skulle jag vara. Min man kände likadant.Vi kommunicerade detta på något sätt till mäklaren. Min man är som jag redan sagt en social naturbegåvning och blir så lätt både älskad och förstådd ( motpoler dras till varandra sägs det) och fram skaffades en något engelsk talande kollega. Vi fick reda på att det inte fanns bygglov på tomten men att vi kunde kopplas ihop med en lokal arkitekt som kunde hjälpa oss med det.  På något sätt efter alla dess missöden och vilseledande mäklare fick jag ett förtroende för dessa människor. Kanske magkänsla igen. Marken hade inget okker pris och mäklarna hade en vardaglig syn på detta om jag säger så. Deras kunder var lokala Mallorca bor som skulle bygga hus helt enkelt.

 

Eftersom detta var sista dagen på Mallorca för denna gång så åkte vi hem i tron om att detta skulle bli en enkel snabb affär. Tro aldrig det om du skall köpa något på Mallorca.

Kontakt togs med arkitekten som visade som ha den underbara egenskapen att svara både dag och natt inom 10 minuter på mina frågor. Det visade sig sedan när vi sågs IRL att han var lika mycket bokstavsbarn som mig och vi fann varandra direkt via cyber space. Bygglov skulle inte vara några problem i området men vi fick räkna med att det tog tid. Tid var inge problem för mig bara jag fick tillbringa min ålderdom där på just det berget. Så förhandlingar påbörjades med säljaren.

      

 

Det var då vi efter den så rosen glänsande starten vi åter upptäckte att vi fortfarande  var på Mallorca. Säljaren fick reda på att det var UTLÄNNINGAR som var intresserade  av deras mark och höjde genast priset. Vår underbara mäklare tyckte detta var oseriöst och vi hade en intressant kommunikation några veckor medans min mage var i upplösnings tillstånd och jag svajade mellan absolutlycka och absolut olycka i 3 veckor ( jag har inget mellanläge) . Ni vet när man är sååå nära att få något man verkligen vill ha men inte får det. Man vill liksom ha det bara ännu mera.

Säljaren visade sig vara en 93 årig äkta liten väderbiten gubbe som ännu skördade sina mandlar i träden och vägrade åka så långt bort som till Palma för där hade han bara varit en gång och det var minsann inget att sukta efter. Vi kom till slut överens om ett pris mellan det gamla priset och utlännings priset.

Marken var våran!!! Gubben vägrade skriva på kontrakt för det hade han aldrig minsann gjort och hade han sagt något så var det så. Både mäklare och vi var ytterst frustrerande men vi fick snällt betala handpenning, boka resa mm utan att ha ett papper som bevis på det hela. Mycket spännande.

Tid bokades hos NOTARIEN ( Det ställe man går för att göra fastighets affären officiell. Ett ställe med böcker tjocka som biblar i rad efter rad. Där finns all samlad historia om alla hus i detta fall inom Manacor distriktet)) och pengar fördes över till vårt nyöppnade konto på Mallorca. Notarien var tvungen att var i Manacor då gubben vägrade åka till Palma så advokat och tolk skulle på den stora dagen transporteras till Mancor. Vad gör man inte om man funnit sin dröm. Allt detta planerades UTAN påskrivet kontrakt.

Den stora dagen skulle snart infinna sig och vi fick reda på att gubben vägrade ta emot check. Kontanter skulle det vara. Vi suckade och förklarade att kontanter finns  INTE längre men då sa gubben att då blidde det  ingen affär. Pengar skall se ut som pengar och ingen lapp. Mäklaren slet sitt hår.

Bank på Mallorca kontaktades och nya kunskaper införskaffades. Inte var det några problem att få ut denna för oss enorma summan i kontanter inte. Säg bara till dagen för så ordnar vi det. Ja ha sade vi och tänkte på hur svårt det är att få ut mer än några 1000 lappar i vårt egna kort regerande land.

Jag älskar denna gubbe. Sån integritet. Men just då var jag så frustrerad att det fräste ur öronen.

Med fjärilar både i magen och huvudet flög ned och dagen före den stora affären gick vi till banken. Hämtade ut summan i cash och gick som brottslingar tillbaka till bilen. Jag ”sov” med pengarna under huvudkudden .Så var det äntligen dags för den stora dagen. Väl hos notarien med den inkörda advokaten och tolken satt vi som på nålar om den lilla gubben skulle dyka upp eller om det var något annat viktigt som kommit i vägen denna dag. Mogna persikor eller så. Men han kom. Pengar räknades i ett rum och papper skrevs på i ett annat. Mycket noga och exakt. Vi drog en lättnadens suck och marken var vår. Mäklaren var lika glad som vi.

På väg ut kom gubben fram och sade på Spanska – det var roligt det här. Log som en sol gjorde han och frågade om han fick fortsätta att skörda sina mandlar på vår mark. Absolut sade vi för troligen har han trillat av pinn bokstavligt talat när vi är så gamla att vi skal börja klättra i träden.

På kvällen åkte vi upp på marken. Bara satt. Hela magen var lugn.

Mallorca part 4- Den gången när jag skulle vara snäll liten fru

Efter ett alltför långt uppehåll känner jag åter inspirationen att skriva. Avsnitten kan läsas enskilt eller i följd.

Nu skall jag berätta om den gången jag försökte vara en snäll fru. Se det gärna som ett varnande exempel.

Jag tar vid där jag slutade Mallorca part 3. Vi hade just avslutat visningen av huset vid cikadorna på 600 m höjd i Tramuntana Mountains. Underbart vackert men jag kan medge att det var i ensligaste laget. Jag tänket också på hjärtattacker och annat som kanske drabbar oss på ålderns höst när vi planerade att bosätta oss där permanent. Att vi då bara skulle få gilla läget att dö uppe på berget. Att ta sig ned till byn eller ännu värre till ett sjukhus skulle vara omöjligt. Lite praktiskt måste man vara. Tyvärr.

Nästa mål var en av dessa exklusiva byar längs Mallorcas västra kust. Det är underbart vackert och enorms storslaget. Jag hade hittat ett hus som låg i vår prisnivå där (ja kanske lite över, men på ett ungefär- ni vet när man nästan köpt något väldigt, väldigt dyrt så höjer man lätt nivån i huvudet inför nästa köp). I varje fall i den prisnivån så kunde vi köpa det utan att sälja barnen.
Jag skulle redan där ha anat oråd.

Parentes. På vägen dit kan nämnas att vi skulle titta på ytterligare ett hus. Såg verkligen underbart ut i broschyren. Läget vackert och med fantastisk utsikt. Vi åkte fram och tillbaka i byn och förstod inte hur vi hela tiden missade huset som var utmärkt på kartan. Mycket underligt. Tills vi tittade noga på ett av husen som hade baksidan helt mot stora vägen. Inte en meter mellan väg och hus. Kan det vara det? Neeej ? Då måste de väl skriva något i beskrivningen? Vi saktade in och jomenvisst var det huset. Jag ringde till mäklaren och sade att vi inte behövde någon visning . Tänk vad tid både mäklare och kunder slänger bort för att mäklarna utelämnar sådan otroligt viktig information. Detta var dessutom en Svensk mäklare. Olika länder – olika regler. Jag var arg och besviken.

Äntligen vårt paradis…

 

 

Tillbaka till målet för denna berättelse.

Huset låg verkligen helt fantastiskt på klippkanten utan något framför än bara havet . Själva huset var verkligen ok och kunde fixas rent estetiskt. Så jag gav min man fullmakt att gå all in i undersökningen. Mäklaren gav oss nyckeln och lämnade kvar oss i huset helt själva. Vi måste se rätt gulliga ut som familj även om som jag skrev om i Mallorca part 2 var sååå nära att hamna i fel kretsar.
Lyckan var fullkomlig och vi kunde inte begripa hur ett sådant fynd kunde bli vårat.

Mäklaren avlägsnade sig och min man började undersöka underverket. Jag hade tyckt det luktade lite underligt i huset men det är ju ett annat land och så nära havet är det klart att det luktar lite fukt. Min trista man började genast skrapa på den fina färgen och döm av min förvåning när den trillade av i stora sjok. Vid minsta beröring i princip. Började man trycka på de fina väggarna så gav dom liksom efter även om dom var av cement. Murken cement . Golv plattorna låg lösa med undantag av den fog som satts dit för att fästa dem efter det att de lossnat.

Detta är vad man kallar ett SJUKT HUS.

Det är nu det otroliga inträffar. Min man är byggnadsingenjören hade blivit KÄÄÄR. I huset då. Han  intalade mig om att detta skulle vi fixa till. Man stöttar och rätar och gräver och tätar. Lätt som en plätt. MIN MAN den återhållsamma försiktiga. Plötsligt händer det. Vi förstod i varje fall varför huset inte var svindyrt som de andra husen i byn. Skulle vi kunna pruta så skulle vi nästan ha råd.

Jag är ingen dålig fru och tittar ni på bilderna så kommer ni att förlåta min dumhet. Jag gick med liv och lust in i förhandlingen med mäklaren. Mäklaren som vid samtal dyrt och heligt ( spansk mäklare) att det inte var några som helst problem att fixa huset. Han hade till och med en egen byggfirma som kunde åta sig jobbet så det var en bagatell med renoveringen.  Man blir lite lätt blåst i huvudet av hus affärer. Lite samma problem som jag har med dyra skor på nätet. Siffrorna är liksom inte verkliga. Inte så verkliga som när räntan sen skall betalas. Man intalar sig själv att det är ok.

Är det lite mögel jag ser….

Så jag gav bud . Döm av min förvåning när de godtog budet utan knussel. Vi var lyckliga och gick ut och åt god middag och skålade ( observera att detta är fortfarande samma dag). Lyckans rus var fullkomligt.

En god natts sömn kan ofta förstöra de mest färgsprakande drömmarna. När jag vaknade upp på morgonen hade jag en stor knut i magen. Jag kunde inte göra detta. Något var på tok jättefel. Man kallar det magkänsla och man skall inte underkatta den. Nämnas kan här att min man tydligen inte sovit lika gott utan ännu var euforisk över vårt blivande hus.
Dagen gick och magen blev mer och mer bestämd. Vi tittade inte på några hus och barnen var lyckliga och glada. När kvällen kom var jag och magen överens. Det gick inta att slutföra detta. Jag meddelade min man som ännu levde i tron att han fått fatta ett viktigt beslut i familjen att så tyvärr inte var fallet. Han får spara det till någon annan gång i framtiden. Den som spar han har försökte jag pigga upp honom med…

Du får ringa själv till mäklaren och säga detta säger min onda man. Han är annars vanligt mycket bättre på folk i allmänhet och arga folk i synnerhet.

Men jag förstod att lyda var bäst och jag ringde mäklaren ( jag skäms nu när jag erkänner detta för er) och sade att vi backade. Jag brukar aldrig dra mig ur och gör jag något så står jag för det men jag skyller på min man i detta fall. Det var väl ändå mannen som lutade Eva paradiset. Historien upprepar sig bara (så här mellan oss kan jag säga att jag inte tänker vara snäll lite fru mer gånger men det kan vi väl hålla lite hemligt).Jag berättade inte något om magen som pratade och sånt utan bara att vi dar oss ur. Arg mäklare ( så klart. Även om jag så här i backspegeln känner att han lurade oss ganska rejält. Nästan ) och besviken man. Men magen var lugn och fin och ibland är det huvudsaken.

Mannen fick pussar och lovades nya försök . Samt inte att förglömma att han hade sitt viktiga beslut kvar- kunde ju användas till något annat kul försökte jag glättigt.
Det får jag ångra nu när han vill köpa en hytte på ett fjäll. Ja inget sånt inne fjäll och  ingen ”sådan” hytte ,utan en liten låda på kalfjället utan el och vatten där han kan fiska.

Vi skjuter det på framtiden tänker jag….

Nu lovar jag att det inte dröjer länge till Mallorca part 5 . Då jag tackade min mage 100 falt.

Vad är väl en bal på slottet…..

Mallorca part 3- Familjesemester

 

Efter ett långdraget försök till husköp där vi förvisso lärde oss allt om det Spanska husköps systemet som skiljer sig väsentligt från det Svenska  ( Mallorca part 1). Samt ett försök att lura in mig i den kriminella världen( Mallorca Part 2). Så hade jag nu mognat i mitt sinne så pass mycket att jag något så när visste vad vi vill ha. På ett ungefär. Ny resa till Mallorca planerades. Denna gång som mysig familj semester med våra 2 yngsta barn 7 och 10 år ( dom stora är 18 och 22 år- samma avels kombination). Hotell med pool bokades och jag kände mig genast som en ganska bra mamma ( För en gångs skull) . Jag bokade även i förbifarten in visning av sisådär 5-6 hus. Mellan baden tänkte jag.

Upp i luften mot Mallorca. Vi bor i södra Sverige så vi flyger från Kastrup , Köpenhamn. Det är min absoluta favorit flygplats och jag känner mig lugn bara jag kommer dit. Jag ser inte mycket folk i min vardag så jag  älskar att sitta och titta på människor och gissa vart de skall och vart dom kommer ifrån. Jag gör små sagor i huvudet om deras liv och finner det mycket avkopplande. Det är så mysigt anonymt på flygplatser tycker jag. Det är sällan man stöter på någon man känner och det tycker jag är skönt. Det skulle vara tokigt kan jag tro om jag satte mig utanför COOP i Simrishamn och stirrade när jag kände mig lite sällskaps sugen. Denna gång uteblev dock denna avslappande känsla som istället  utbyttes mot kissnödig och hungrig och när är vi framme . Det är mysigt med familj semester. Jag kände mig redan här lite kantstött i min bra mamma roll när jag rutit åt dom ett antal gånger före vi ens satt på flygplanet. Bara att ta sig igenom TAX Free är ett kapitel i sig. Här fick jag dock mamma mamma poäng om ni förstår vad jag menar då barnen fick nötter istället för godis.

Väl framme i Palma visade sig att jag hyrt minsta minsta bilen och vi fick med nöd och näppe in barnen och väskor i bilen. Min man gnällde för övrigt resten av resan i varje uppförsbacke vi gnetade oss upp för att jag hyrt en sådan dålig ( prisvärd tycker jag- den hade ju ratt och 4 hjul) – SKITBIL som han vid flera tillfällen utryckte sig. Han kan hyra bil själv i fortsättningen tycker jag. Och boka flyg. Och checka in. Och ta med pass . och packa . och .och
Bilen gick i varje fall framåt och före poolbadandet förklarade jag för dom varma glasskladdiga barnen att vi var tvungna att titta på lite hus. Vi ville ju att HELA ( typ nästan) familjen skulle få vara med och välja hus och jag trodde nästan på mig själv när jag sade det.

Dom första husen låg på östra sidan. HELT på östra sidan, inte i ljuvliga syd öst eller magiska nord öst  . Det blev en helt ny upplevelse för mig. Jag brukar hålla mig ifrån folktäta områden och har lätt folkskräck. Marknader , varuhus och sådana platser ger mig andnöd ( konstigt nog är REA undantaget från detta, där slår adrenalinet in och jag klara mig fint). Huset hade jag utan att titta på kartan tagit ut från en mäklar sida ( ni vet dom ärliga och hjälpsamma).  Huset var förvisso fint både på bilden OCH i verkligheten (halleluja) men  visade sig ligga rakt över ett  1000 rums gigant hotell som hade sina fläktar bakåt och lät som det tidigare besökta Kastrup HELA tiden.  Man kunde känna en svag bris från dom vi den tänkta pool platsen till och med.
Östra sidan präglades i övrigt av ballonger, platsmadrasser och annat smått och gott vilket resulterade i att jag smått hysteriskt skrek till min man att jag svimmar om han inte omedelbart kör våran SKITBIL ut ur detta vedervärdiga för mig semestergetto. Alla intrycken på sådana här ställen gör mig helt yr i vanliga fall och i 35 graders värme blev det inte bättre ( och ingen outlet fanns att sikta vilket som sagt brukar lindra min folkskygghet).
Nu råkade det sig inte bättre än att barnen när vi irrade runt för att hitta en väg ut ur eländet  såg glimten av ett hav och började skrika och gapa om att bada. God mor på familjesemester som jag var sa jag ok ( 100 p i mamma potten) och vi bökade oss ned till stranden. Här visade sig skitbilen vara en riktig hit då den var mycket lättaparkerad. Efter 30 min på stranden med ännu mer ballonger och parasoll fick jag andnöd och barnen blev mutade med glass om de kom med därifrån.

Nu hade vi i varje fall badat och jag kunde med gotta samvete säga att nu skulle vi bara titta på tre små till hus på VÄSTRA sidan. Så att barnen fick se hela Mallorca !!

Färden gick till Soller där barnen uppmuntrades med lång spännande tunnel . Nästan som spöktunnel på tivoli- särskilt som den på familj semester uppeppade mamman hoar hela färden så vi eventuellt kunde byta ut årets  Liseberg besök mot denna spännande färd. Barnen var måttligt roade men jag erhöll i varje fall 50 nya mamma poäng. Och dom skulle behövas.

Ser ni inte att det är en pool barn?

Huset som stod på tur låg på 500 m höjd i Tramuntana Mountains. Helt underbart. Man åkte ut från byn och sen åkte och åkte och åkte man på serpentin vägar 20 min utan att se ett enda hus. Här fick jag extra många gånger höra om bilens uteblivna kvalitet om man uttrycker sig trevligare än min man gjorde. Jag måste faktiskt hålla med honom att bilen faktiskt luktade ganska underligt särskilt vid denna rutt upp på berget. Halvvägs uppe på toppen låg detta för mig underbara hus. Enskilt läge stod det i beskrivningen och det kan väl stämma. Plus där till mäklarna!!!

Här uppe var det en magisk utsikt och det enda som hördes var syrsorna. Syrsor av den typ som jag är ganska säker på att man hör även på ålderns höst då dom hade en fantastik kapacitet. Hade det varit en dammsugare eller fläkt eller dylikt så hade jag fått visp sjukan av dom men av någon underlig anledning så fixar jag dessa ljud från naturen.
Jag blev förälskad ( ups) men min man fick lappsjukan. Barnen undrade var poolen var. Här uppe fick man inte bygga någon pool förklarade jag men tog dom käckt till vattencisternen ytterligare 100 m upp i berget och förklarade att detta skulle vi göra om till pool. Det hade fungerat om mäklaren bara hållit tyst om vad som fanns i denna vattencistern för att hålla den ren från möss och andra små söta djur som ramlade i.
Färden nedåt ( om möjligt ännu värre i ….bilen) handlade mest om Lock Ness odjur och annat smått och gott. Jag tilläts aldrig helt falla för detta hus och jag fick inte ge bud. Kanske inte bra att ta hela familjen med i varje fall…… Dom liksom gaddade ihop sig kan jag tycka.

Här kanske jag kunde få ro

Dagen fortsatte och två hus kvar före det skulle bli poolbad. Jag förklarade för barnen att det är rätt mysigt med kvällsbad när det är riktigt varmt ute och skitbilen hade ganska bra air-condition om man skall säga något till dess försvar.

I nästa avsnitt skall ni få höra hur det gick till den gången när jag skulle vara snäll liten fru.

Kompisar? Här finns ju massvis med får gullungar.

 

Fredags mys hälsningar från Pamela Moell

Hitta din inredningsstil PART 1- Bli trendig, det har aldrig varit enklare än nu.

Jag får ofta frågor om vad som är trendig och vad som är ” nästa trend”. Frågor som är ganska olämpliga att ställa till mig då jag nog måste anses vara det mest otrendiga som finns. Och ändå så trendig. Du antar naturligtvis att föregående mening är ett utslag av mitt dåliga språkbruk.
Men icke. Trenden just  är nämligen att inte vara så himla trendig ( tack och lov). När jag får frågan  brukar jag svara svävande och svamlande då jag inte har något egentligt svar. Detta har fått mig att reflektera över frågan och här kommer min reflektion.

Ärligt talat så är jag inte alls förtjust i trender utan vill att allt skall vara som det alltid har varit. Titta på detta med klädstil. Någon gång i 10 års ålder bestämde jag mig uppenbarligen att olivgrönt var min favorit färg. Jag minns jag hade ett par otroligt sköna flanell fodrade byxor från HM i just den färgen. Kanske är det dessa byxors fel  eller förtjänst  att mitt liv går i temat GRÖNT hur jag än försöker att variera mig. Byxorna blev lagade både här och där och jag kommer ihåg att jag använde dem tills dom slutade någonstans mellan knäna och anklarna. Byxorna försvann då på ett  för mig då mystiskt sätt över en natt. Jag har sedan när jag själv blivit mamma förstått hur detta svek gick till…..

För att återknyta till temat TREND så är det nämligen så att om jag går ut för att titta på kläder, skor, tyg, tapeter eller till och med golv så slutar det nästan alltid med att jag kommer hem med något grönt. Eller grönaktigt.  Om det inte finns något i butiken med denna färg  (då trend sättare det året bestämt att just grönt är väldigt otrendigt ) så slutar det med att jag inte kommer hem med något alls eller att jag ve och fasa kommer hem med något ogrönt som redan vid inköpstillfället  kan se sin framtid oanvänt in pulad i min garderob. Jag har alltid haft lätt för att hitta vad jag tycker om av det som finns på marknaden och kanske det gör mig till en vad de kallar trendsättare. Företrädesvis grönt då. Kanske inte mer speciellt är så.

Vi undviker bilder från garderoben. Bild Peter Carlsson

Hur vill jag då anknyta detta till inredning och trender i inredning?
Samhällets trend just nu – och kläder och inredning är bara en spegling av just hur samhället ser ut – är att man skall hitta sig själv. Man skall  vara unik ( men inte FÖR UNIK  ve och fasa då blir vi besvärliga). Så ta tillfället i akt att hitta dig själv även i din inredning. Det är både ekonomiskt och trendigt hållbart. Gärna ekologiskt och lite raw på en gång.

Alla har ett ” det här är jag”. Det kan vara klart ut kristalliserat i 10 års åldern eller komma krypande  med stigande åldern. Men alla har något ni gillar. En stil eller uttryck där ni känner er bekväma och där ni oftast hamnar när det gäller kläder. När det gäller kläder är många vad jag förstår ganska säkra  efter samtal med mina fåtal vänner. Nästan alla har en hög längst bak i garderoben med ihop knycklade kläder – eller otroligt fint upphängda aldrig använda , tvättade eller strukna är ett alternativ. Så det kan vi sluta skämmas över och skänka högen till mer välgörande ändamål.

Varför är det då så mycket svårare i inredning? Inredning är dessutom är så oerhört viktigt och inget man kan kasta i de bakre regionerna av garderoben om det blev fel.
Viktigt för att det är den plats på jorden som är DIN. Din viloplats där du skall känna dig trygg och andas ut. Hemmet blir viktigare och viktigare ju snabbare samhälle vi får omkring oss och ju mer stressade vi är.
Ge dig själv ett hem för DIG. Strunta i trender och oss trend nissar. Just nu är det dessutom trendigt att just vara sig själv. Se på alla böcker och kurser om att ” hitta sig själv” som att det faktiskt är den svåraste uppgift vi har. Går inte att googla eller slå i wikipedia .

Hur gör man då för att hitta sig själv i inredning? Ett tips är faktiskt att just öppna sin garderob. Är den elegant och klassisk- go for elegant och klassiskt i inredingen.  Är den Boho. Go for Boho.  Är den lila – go for lila. Och när jag säger titta i garderoben så menar jag dom 10 plagg du faktiskt regelbundet använder, inte dom ihop knycklade längst bak som ofta dessutom är en drömbild av dig själv. Jag vet inte hur många eleganta kläder jag har där.
Nästa tips är att direkt ni känner er hemma och lugna i en miljö. På bild eller verklighet. Försök att fundera ut VAD det är som gör er lugna. Är det färgerna. Rymden. Icke rymden. Eller en viss möbel. Använd er stressande telefon för att skapa en ”det här är jag mapp” med bilder och notiser så skall ni se att det ganska snart kommer att uppdagas ett tema. Ett tema som är DU.

Ta sedan med dig mappen till en duktig butik ( tex Stiltje) och vi / dom hjälper dig att hitta DIG i just deras produkter. Hållbart , ekonomiskt och så oerhört trendigt ( prisa gud).

Bästa hälsningar från numera urtrendiga  Pamela

Mallorca part 2- Kanske jag skulle ha blivit knarklangare.

Fincan på bilden vill vara anonym.

Om ni minns den uppgivna stämningen från Part 1 så är det här vi befinner oss när vi bokar in weekend nummer 2 på Mallorca. Nya objekt skulle tittas på och nya delar av Mallorca skulle upptäckas. Helt utan entusiasm från min sida men min man var i det här fallet mycket bestämd att det var just Mallorca han ville vara på.

Så i Maj startade vi resa nummer 2 och denna gång hade vi mest objekt på Östra sidan av Ön. En helt fantastisk del med berg mer i min dimension ( inte så svårt att köra bil) och ett landskap så likt Tanzania att jag bara väntade mig att en giraff skulle dyka upp på vägen. Vi började med att titta på några objekt som fick mig helt övertygad om att mina farhågor om att aldrig finna mitt drömhus var bekräftade. Underbara bilder och ord från mäklare men sanningen var så långt ifrån mäklarnas verklighet man kan komma. Stunning view kunde ligga i en grop och klättrade man upp på en närbelägen backe kunde man om möjligt ha lite utsikt . Diskussionen med min man fortsatte under bilresans gång. Italien skulle det bli. Det hade jag ju sagt hela sista veckan hävdade jag , och en hel vecka är i min värld är en evighet.

Sist skulle vi titta på ett objekt som låg helt utanför vår budget. Bara för att se hur det ser ut när det ligger utanför budgeten…. Det skall man akta sig för. Såååå klart blev jag upp över öronen förälskad i denna enormt vackra finca. Gården låg på 200 m höjd och marken inneslöt ett berg på över 400 m höjd.  Utsikten var verkligen över hela Mallorca. Jag såg mig själv gå promenader upp till toppen och se ut över mina ägor i ny vältränad slimmad kropp ( denna vision fick efter en promenad över marken – inte upp till 400 m men kanske 300 m i 35 graders värme en liten reservation. På vintern skulle kanske dessa promenade som gjorde mig fit eventuellt vara mer lämpliga).

 

Efter denna visning åkte vi till Mallorca part 1 huset för att se att vi verkligen inte skulle lägga ned mer tid och kraft på det huset och döm av min förvåning när det var en STOR väg precis utanför huset. Min man påstår att den var där även första gången vi tittade och jag måste medge att den inte såg speciellt nybyggd ut. Jag hade bara undvikit att titta åt just det hållet.

Nu medveten om denna väg så övertalade jag min man om att vi visst skulle ha råd med detta högt över vår budget hus. Vi skulle hyra ut, spara och sen var ju räntorna så låga….Förälskelsen var stor och jag räknad och räknade. Vet ni hur man räknar när man är förälskad? Inte så bra.
Full av argument var jag och vi gav bud. Och det var nu jag förstod att jag valt helt fel bransch. Huset skulle vi visst få köpa men vi skulle då ta med en stor del av köpeskillingen i en plast påse. Ja ha. Kär som jag var ringde jag till banken och bad snällt om att få ta ut mitt pensionssparande.  I en plastpåse. Icke sa nicke. Det gick inte.
Min man tryckte ut varnings texter från internet att man INTE skall ge kontanta pengar vid en hus affär i Spanien. Inte i något fall. Inte ens om huset i fråga ligger på ett berg och är det vackraste hus på jorden.  Här skall tilläggas att även detta hus saknade vissa bekvämligheter som el och vatten. Men det är väl bara pittoreskt? Visst vill väl folk hyra sådana hus extra mycket? . Och faktiskt till slut genom att banken sade nej och min man överbevisade mig genom uträkningar vad som händer om räntan höjs ( trista han) mig så blev jag mest arg. Vem jag var mest arg på vill jag inte gå in på här men jag kan säga att det var spridda skurar ilska.

Under denna tiden Mallorca part 2 pågick hade jag noga begrundat alla möjliga karriärer där denna typ av pengar fluktuerar men ingen av dem låg direkt för mig och jag kände mig helt enkelt för gammal för att byta bana. Det närmast jag kom var knarklangare som jag tyckte kunde ha trevliga bi effekter på ålderns höst. Jag kanske även skulle kunna bedriva odling av produkten på mitt berg på Mallorca. Två flugor på smällen så att säga.

 

Jag förstår att jag genom denna blogg helt förstör mina möjligheter att någonsin bli omgift så vi får innerligt hoppas att min man står ut.

Part 3 följer….

Mallorca Part 1

 

Vi ta det väl från början. Från första förälskelsen i ön Mallorca i början av Mars 2017. Jag hade aldrig varit på Mallorca och var lite skeptisk till något som kunde kallas ” Mallis”. Vi hade vänner som köpt hus på detta ” Mallis” och jag tänkte att vi kunde väl åka dit och kika för att få alla mina förutfattade meningar bekräftade om inte annat. jag behövde några dagar borta. Eftersom jag har svårt att vara sysslolös så bokade vi in visningar av 5-6 hus under dessa två dagar vi skulle semestra.

Vi landade på ” Mallis” och hämtade ut hyrbilen. Och sen började vi åka. Och Mallis blir aldrig Mallis för mig. Allt jag beundrar kan jag inte ha slang namn för. Mallorca tar tid och säga och smälter liksom i munnen. Högtidligt och traditions enligt. Exakt som jag uppfattade Mallorca. Jag blev hänförd.

Så många olika naturtyper på en sån liten plätt. Från de fantastiska bergen i väst till savann liknande landskap på mitten och sedan berg igen i Öst ( nu såg jag ju inte ALLT detta första gången vi var där så jag går händelserna lite i förväg, men det jag såg räckte. Tyckte jag). Och sen husen….. Jag blev fullständigt förälskad i husen. Och även så här i början av Mars sken solen på dagen så att man kunde lapa i sig energi i sin frusna kropp. Så vi gick med liv och lust in för hus tittandet. Jag hade så klart gjort research noga före vi åkte men jag hade inte förstått hur Mäklarna på Mallorca fungerade…… Inte riktigt som i Sverige. I Spanien kan samma objekt vara representerat av 5-6 mäklare. Alla objekt har havs utsikt och helt enorm potential. Alla. Så det gäller att ha tungan rätt i munnen och det hade jag naturligtvis inte.Vi tittade på 3 objekt första dagen . Alla med utebliven havsutsikt och avsaknad av potential. Alla var rakt ut sagt snordyra och mäklaren var inte väldig intresserad av Svenskar med begränsad budget och svarade ganska snäsigt på våra frågor när hon förstod att vi inte var multimiljonärer.
Dag två hade ca 5 visningar inbokade. Först ett gammalt stenhus, en Finca. Jag blev störtkär och när jag blir kär så går det inte att stoppa mig. Jag gav naturligtvis bud där på stubben och ställde in visningarna på de andra husen. Genomtänkt och allt. Mäklaren visade fina ritningar på hur objektet skulle bli när det var renoverat och klart. Hur hela PROJEKTET var klart och planerat. Det fattades bara lite väggar, vatten , avlopp, el och andra små petitesser. Men eftersom det fanns ett PROJEKT så skulle detta snart vara löst. Så vi gav bud och fick objektet. Fine. Åkte hem till kalla Sverige, jag säker på att jag ägde ett stenhus på Mallorca och flygresan hem för min del gick naturligtvis åt att inreda huset.

lite fönster o dörrar är inte på plats ännu

 

Min noggranna man ( det sägs att man kompletterar varandra i ett äktenskap…) hade läst varnings texter om husköp i Spanien och fortsatte med det efter vi kom hem och väntade på OPTION TO BUY kontraktet. Det kontrakt där ALLT skall vara skrivet och kontrollerat och när detta är påskrivet kan du som köpare inte dra dig ur utan att förlora handpenningen ( ca 10% ). Detta ” option to buy ” kontrakt lät som tur var vänta på sig en tid medans jag klättrade på väggarna ( och köpte möbler anpassade till huset. Bara en parentes) och min man läste varnings texter. Där står noga angivet att man skall ha en advokat vid alla hos köp i Spanien och att man skall låta en arkitekt kontrollera både hus, ägar förhållande , ja i stort sett allt om huset före man skriver på något ”option to buy” kontrakt. Trist. Men snäll liten fru som jag är så bad jag mäklaren att snabbt fixa fram en advokat och arkitekt så att vi kunde avsluta detta lilla projektet efter dom fina ritningarna någon gång. Advokaten betalar man bara om affären går i lås och tanken slog mig väl att det var lite konstigt med tanke på att det var just denna som skulle kontrollera att allt var rätt och riktigt. Men som sagt jag var förälskad. Den enda man betalar FÖRE affären går i lås är Arkitekten och denna person är följaktligen den enda man rent tanke mässigt kan lita på.

Vi fick advokat och arkitekt och arkitekten. Som man då skall lita på. Gjorde sin rapport.

Stora tårar och brustet hjärta när vi läste denna rapport. Huset var inget hus utan en lada. Fine sade jag, jag bor i ladan inga problem. Men icke. I en lada får du inte bo. Du får inte dra in vatten, avlopp , el mm och till och med jag i mitt förälskade tillstånd begrep att det kanske inte var så smart att köpa rakt av med 4 barn och lite smått familj ansvar.

Så kan vi göra detta PROJEKT av det då ? Vi skriver ett ”Option to buy” kontrakt med den paragrafen att vi kan dra oss ur om vi inte kan göra ladan till ett hus. Vi betalar kostnaderna och vi tar tiden det tar och väntar på beslutet. Lät solklart och ganska snällt i mina öron. Men icke här träffar vi första gången på det Mallorcanska ekonomiska sinnelaget.
Om det nu tar tid att få huset till ett hus och inte en lada ( vilket i och för sig säljarna hela tiden sagt att det var). Då skulle ju priset på huset kunna gå UPP under tiden. Då förlorar säljaren pengar hävdar dom. Jaha . Och vi som betalar för att deras lada skall bli ett hus och som faktiskt i detta stadium ( lite rundor och undersökningar senare, vi är nu i Maj……) inte ens är säkert att det KAN bli ett hus.

Min kloka man som varken blir speciellt förälskad eller hänförd eller tycker saker är smashing och amazing och vars humör är ganska stabilt tar oss sakta men säkert mot Mallorca part 2. Inget avtal går att få ihop med säljarna och ladan som var ett hus kan bara säljas som en lada.

Jag börjar sakta titta på nya annonser men med mycket lite entusiasm. Jag kommer aldrig aldrig aldrig hitta nytt hus ( betänk i detta läge ett jag tillbringat totalt 48 timmar på Mallorca och även om jag är snabb så har jag då följaktligen inte varit på hela ön……)
Vi bokar resa för att avsluta min olyckliga kärlek . Jag skall dit och gråta tänker jag.

Snälla ni före ni klagar på stavfel och meningsbyggnad. Jag är ordblind och vid snart 50 år ganska glad trots det. Men det går inte att lära mig. Min hjärna är ett inferno och bokstäver liksom höger och vänster svävar liksom fritt. Alla är bra på olika saker och ni som är bra på språk. Jag vet att jag är usel på det.

 

Bäst hälsningar från Pamela Moëll

#mallorca# optiontobuycontract

 

 

 

Nya former

Romben är en mycket användbar form som kan användas på många kreativa sätt. Stiltjes nya underbara kakel finns i denna form. Färgerna är många och ytorna ännu fler. Matta, pärlemor eller extra grov. Tillverkningen är helt för hand.

Lera, vatten, eld och luft är de fyra naturliga element som med hjälp av människans händer skapar detta unika Italienska tegel och kakel. Varje platta är  resultatet av den perfekta kombinationen mellan antika hantverkstraditioner och modern design.

Den nära relationen mellan designers och hantverkare gör att tillverkningen kan ske enligt gamla tekniker och som idag är 100% ekologisk. Naturliga leror arbetas för hand och första bränningen görs i traditionella ugnar med ved som samlats in i skogen. Den andra bränningen sker i elektrisk ugn som drivs av solenergi. Alla glasyrer och färger är tillverkade av naturliga oxider/pigment.

Läs mer på: Handmålat kakel

Upp åt väggarna snyggt

Är det med tegel på väggen. Tegelväggar skapar atmosfär i ett nybyggt hus eller tar fram känslan i det gamla huset. Här Stiltjes Reclaimed tegel som kan användas med båda sidor utåt på väggen för att förstärka känslan med rester av bruk och tidens tand. Mycket inspirationsbilder kan ni se på instagram @stiltje.se

Läs mer här

 

Mosaik av glas

Nu finns den på lager. Stiljes utvalda serie glasmosaik. Handgjorda av returglas. Varje glasbit som ett smycke. Matte eller med glans. Dessa mosaiker är till stor del transparenta och blir väldigt olika beroende på vilken färg på fix som används. Några har vi experimenterat med och visar bilder med olika färg på fixet. Passar så bra med stiltjes övriga material, sten, tadelakt och tegel. Både för golv vid lättare belastning och vägg så klart.

 

https://www.stiltje.se/produkt-kategori/vagg/glas-mosaik/